Wat is er mis?! | Hoe op te lossen | Over Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen |
Over ons
Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen is in oktober 2020 opgericht en vertegenwoordigt een groep bezorgde IT-beveiligingsexperts, ethische hackers en hoogleraren cybersecurity. Zij zien dat de overheid nog steeds volledig op computers vertrouwt om de verkiezingsuitslag mee uit te rekenen op de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021, ondanks het mogelijke risico van een gehackte uitslag.
De stichting wil de samenleving, Kiesraad, het ministerie van Binnenlandse Zaken, en gemeentes bewust maken van nut en noodzaak van een controle van de computeruitslagen door de stemtotalen uit de processen-verbaal van stembureaus bij elkaar op te tellen (handmatig of via een andere onafhankelijke verificatie), en te controleren of het resultaat overeenkomt met de door de computer berekende uitslag. Als die overeenkomen dan is de uitslag betrouwbaar. Wanneer de verificatie op alle niveaus wordt uitgevoerd, kunnen menselijke telfouten worden ondervangen en hebben hackers geen kans meer.
Daarnaast heeft de stichting zich tot doel gesteld om het bewustzijn in de samenleving te vergroten dat software niet vertrouwd kan worden in verkiezingsprocessen, en zeker niet om zonder grondige handmatige validatie de definitieve verkiezingsuitslag mee uit te rekenen. Software zou alleen gebruikt moeten worden om de handmatige of onafhankelijk uitgevoerde optellingen te valideren die leidend zouden moeten zijn.
De integriteit van een verkiezingsuitslag moet onweerlegbaar zijn en niet tot discussies leiden. Er is nu een hackrisico dat eenvoudig weggenomen kan worden door handmatig op te tellen.